Tips & Tricks

De Kiss Theorie is super eenvoudig en is speciaal ontwikkeld om op een makkelijke manier de kleding items te vinden die bij jou garderobe passen. KISS staat voor; Keep It Simple, Stupid! En meer dan dat is het niet.

Je kan een heleboel cursussen en workshops volgen, zoals kleurenanalyses, style coaching, figuuranalyse, etc. (zeker doen als je dit leuk vind) of je leest onderstaande tekst even door en je houdt het lekker makkelijk.Ratio: sommige dingen zijn zoals ze zijn en daar kunnen we weinig aan veranderen. Je huidskleur en je figuur heb je meegekregen bij je geboorte en zit verankerd in je genen. Eigenlijk is dit ook het makkelijkste om vast te stellen.

Kleur: Je hebt vast wel eens gehoord van lente-, zomer-, herfst- en wintertypes. Hiermee bedoelen we de kleuren die bij jou huidtype passen. Dit heeft te maken met je huidkleur, haarkleur en kleur van je ogen. Hier houden we het eenvoudig en onderscheiden we 2 types, warm en koud.

  • warm: Huid kleurt licht geel, aderen kleuren groen. Haar heeft een zwart, donkerbruin of koper ondertoon. Ogen zijn diep bruin, donkergroen of nachtblauw.
  • koud: Huid kleurt zacht roze, aderen kleuren blauw. Haar heeft een blond, wit grijs of rossige ondertoon. Ogen zijn blauwgrijs, zacht groen of licht bruin.
  • tip: Kijk naar het wit in je ogen bij het passen van kleding. Als een kleur je niet mooi staat, dan lijkt het alsof je ziek bent. Dit komt doordat het wit in je ogen geel kleurt. Dit is goed te testen door een item (denk aan een shawl, een kussen, een gekleurd stuk papier, etc.) in een warme (bijv. rood) kleur bij je gezicht te houden en dit af te wisselen met een item in een koude (bijv. blauw) kleur.


Figuur: Er zijn veel verschillende soorten figuren van appel, peer, een hele fruitschaal vol. Ook bij het figuur gaan we voor eenvoud en hebben we 2 keuzes, pyramide of driehoek.

  • pyramide: als het breedste stuk van je lichaam op de onderste helft van je lichaam zit (meestal zijn dit de heupen of de buik), dan is dit een pyramide vorm.
  • driehoek: als het breedste stuk van je lichaam op de bovenste helft van je lichaam zit (denk hier bijv. aan brede schouders en/of flinke boezem), dan is dit een driehoeksvorm (eigenlijk een omgekeerde driehoek,-)).
  • tip: Het ideaalbeeld voor een vrouw is en zandloper figuur. Hierbij is de bovenpartij van het lichaam even breed als de onderkant met daarbij een smalle taille. Omdat we dit niet even kunnen "verbouwen" of "afzagen" gaan we optisch (voor het oog) te werk. Leg bij een pyramide het accent op de bovenkant (denk aan print, boothals, schoudervullingen, etc.). Hierdoor maak je, je schouders opties breder. Zorg vervolgens voor een taille (hoog) in het midden (bijv. kort vestje, knoopblouse, etc.). Bij een driehoek is het precies andersom, dus leg je het accent op de onderkant en creer je vervolgens een (lage) taille in het midden.


Emotie: is een gevoel dat je ergens bij hebt. Dit is wat jou op een bepaalt moment gelukkig maakt of waar je jezelf op dat moment goed bij voelt.

Stijl: je eigen stijl is de manier waarop jij jezelf uitdrukt. Hier maken we een onderscheid in vrouwelijk of sportief.

Draagmoment: waar heb je de outfit voor nodig. Is het een officiële gelegenheid, zoals een bruiloft of sollicitatie. Denk hierbij ook aan "business", als van je verwacht wordt formeel gekleed voor de dag te komen. In je vrije tijd mag het allemaal wat losser en gemakkelijker.

  • tip: het helpt je als je vooraf bepaalt welke houding je wil aannemen, een open of een gesloten houding. Bij een open houding ben je toegankelijk en kies je voor warme materialen (bijv. fluffy trui), lowbag oftewel losse items (bijv. baggy broek, loose fit shirt). Heb je een gesloten houding nodig om bijvoorbeeld een statement oftewel standpunt te maken, denk dan aan stugge materialen (bijv. coated pants, leer jack) en kies voor items met een kraag (bijv. blouse, blazer, grote shawl). Of zoals ze zeggen; ga strak in het pak,-).