Historie

De ervaringsjaren starten in 1959 in de Lomstraat te Venlo waar de firma J. Ex-Deckers manufacturen, garens en band verkocht. In 1900 verhuisde de firma Ex naar de Vleesstraat. Eind jaren dertig ging het roer om, want confectie was in opkomst. En de firma Ex richtte zich volledig op damesconfectie. In de oorlog werd het pand van de firma Ex volledig verwoest. Het werd afgebroken en herbouwd. In 1949 vond de feestelijke heropening plaats.

De winkel "Modehuis EX, speciaalzaak voor het betere genre" was flink vergroot en had voortaan 3 adressen; Vleesstraat 14-16 en Houtstraat 1. Eind jaren vijftig volgde er een tweede zaak aan de Sint Jorisstraat; Excellent, een boetiek voor jonge mensen.

In 1971 voegde de vijfde opvolger Jules Jr. de boetiek Excellent toe aan het pand op de Vleesstraat en opende in Venray aan de Grotestraat 53, een filiaal. De bedrijfsfilosofie bleef dezelfde: "Clienten binden door hen op een prettige wijze te laten kennismaken met eigentijdse, draagbare kleding die tegen acceptabele prijzen verkocht wordt in een gezellige omgeving." Modehuis EX werd in 1992 overgenomen door de familie Kremers en verder voortgezet onder de naam Exmode op de Klaasstraat 56. Na een grote verbouwing in 1997 werd het aantal vierkante meters bijna verdubbeld. Mede dankzij het in gebruik nemen van de kelder.

Het jeanssegment was sterk in opkomst en hier werd op ingespeeld door een jeansafdeling onder de naam Ex-Elle te openen in het souterrain. Na een grondige verbouwing van zowel het pand met bovenliggende etages aan de Klaasstraat en het aan de achterzijde aansluitende pand op de Bartelsplaats 5, bestond Exmode uit 650 vierkante meter winkelplezier.


In 2017 opende Exmode in samenwerking met Change, hair & beauty, een geheel nieuw concept op de Klaasstraat 56. In dit totaal concept voor uiterlijke verzorging vormen Exmode en Change een nieuw concept waarbij de 'traditionele' businessmodellen van beide bedrijven worden gecombineerd binnen het bestaande pand van EXmode op de Klaasstraat 56. Ook de jeansafdeling uit de vroegere kelder, bekend als Ex-Elle, vond in 2017 een nieuw onderkomen in het naast gelegen buurpand op de Klaasstraat 60. Een nieuw onderkomen betekende ook een nieuwe naam; nEXtdoor.

Anno 2018 worden de filialen uitgebreid met een eigen webshop. Na enige jaren van online ervaring door gebruik te maken van de verkoop via derden (Miinto, Winkelstraat, ed.), is de tijd daar te investeren in een eigen online platform. Dit online platform wordt persoonlijk gemaakt door het advies en de verhalen van De Modedokter, het alterego van eigenaresse Nathalja.

(Auteur: Seelen, Paul Titel: Vertel nog eens – Wao ging die winkelbel neet? – Verhalen uit de wereld van de Venlose Middenstand)